Este o branza obtinuta din lapte de vaca integral sau degresat, cu pasta moale, coaja pudrata, comestibila si interior cremos, cu savoare dulce si bogata. Originara din Franta, bine cunoscuta inca din secolul al VIII-lea, este considerata una dintre cele mai bune sortimente de branza din lume.

Este monitorizata fiecare etapa a productiei, incepand de la coagularea cazeinei din lapte, la sarare, uscare, tratare si pana la maturarea in pivnite reci sau in pesteri cu multa umiditate. Are o savoare plina si bogata.

Este o branza cu pasta semi-moale, cu interiorul de culoarea fildesului, strabatut de vinisoare verzi si cu aroma intepatoare, picanta. Este una dintre cele mai vechi si mai fine sortimente de branza.

Produsa in Italia incepand cu secolul al IX-lea, a fost denumita dupa orasul Gorgonzola de langa Milano, unde a aparut prima data. Procedeul special de obtinere a acestui sortiment de branza consta in alternarea straturilor de branza preparata din laptele muls dimineata si din laptele muls seara. Se prezinta sub forma de roata care este taiata in jumatate, pe orizontala.

Este o branza obtinuta din lapte de vaca, cu pasta tare, cu interiorul de culore galben pal, continand gauri mari si avand o savoare dulceaga, de alune.

Este produsa folosindu-se un procedeu originar din valea raului Emma, in Elvetia, datand inca din anul 50 e.n. Se prezinta sub forma de roti mari, cantarind intre 9 si 91 kg.

Originara din provinciile italiene, Latium (Lazio) si Campania, aceasta branza proaspata din pasta presata, contine cca. 40-45% materii grase si are o savoare dulce, usor acrisoara.

La inceput, adevarata Mozzarella era preparata din lapte de bivolita, dar astazi aceasta este mai rara, fiind in general facuta din lapte de vaca. Se comercializeaza atat preambalata cat si in vrac.

Branza preambalata se prezinta sub forma de sfere, de marimea pumnului sau sub forma de burduf. Pasta sa elastica este foarte umeda si de aceea, pentru a putea fi pastrata o zi sau doua se inveleste ermetic intr-o bucata de folie de plastic si se tine la frigider. Pentru o conservare mai indelungata, se pune intr-un borcan si se acopera cu apa sarata.

In functie de utilizarile lor, condimentele se impart in 5 categorii:
• saline: sare;
• aliacee: ceapa, usturoi, hrean;
• acide: otet, suc de lamaie;
• picante: mustar, boia de ardei, piper;
• aromate (mirodeniile): oregano, cimbru, marar, leustean, tarhon, patrunjel, chimen, ienibahar, coriandru, rozmarin, vanilie, dafin, scortisoara, cuisoare, anason, etc.
Asocierile: nu se fac la intamplare.

Caperele sunt mugurii florali ai unui arbust de cca. 1 m inaltime, cu frunze groase, netede, de culoare verde deschis, originar din Orient. Numele lor vine din cuvantul arab „kabar” care in limba greaca a devenit „kapparis”.

Ca si maslinele, ele nu se consuma niciodata proaspete. Caperele se pastreaza o saptamana la intuneric, apoi se transfera intr-o saramura compusa din plante aromate (tarhon sau cimbru), ceapa si sare, in care se vor macera timp de 3 luni sau se mureaza in otet.

Numele provine din engleza americana, insa in Italia acest fel de ardei se numesc friggitello(plural friggitelli) sau mai general peperone(plural peperoni). Acesti ardei pot fi cultivati in Toscana, provincie in Italia, sau in Grecia.

Sunt cunoscuti drept ardeii dulci galbeni-verzui, deoarece se recolteaza inainte de a ajunge la maturitate ; insa in Italia sunt lasati sa creasca si ajung sa aiba o culoare de un rosu puternic, avand o aroma intepatoare si picanta.

Este o planta ierboasa, cu frunzele crestate, asemanatoare cu cele de papadie, dar rotunjite la margini. A fost preluata din bucataria italiana unde se foloseste fie sub forma de salata, fie ca ingredient special pentru pizza, in care se pune la sfarsitul coacerii pentru a-i da gust si aroma si pentru a o face mai digerabila.

Rucola este considerata ultima descoperire in materie de dietoterapie pe plan mondial, fiind si cea mai la moda salata din Europa occidentala si din Statele Unite (unde este cunoscuta si sub numele de argula). Este apreciata mai ales ca element de forta in curele de slabire si de dezintoxicare, unanim considerata ca fiind extrem de eficienta in aceste domenii.

Ansoa este un peste, gustul sau foarte puternic facandu-l sa fie folosit aproape ca un condiment in mancaruri. Dar acest gust il are numai ansoa marinata, cea proaspata fiind o idee mai fada.

Ansoa marinata este folosita mai ales de catre francezi. In general se poate cumpara sub forma de fileuri si, mai rar, de pasta.

Reprezinta o mirodenie importanta, fiind folosit pentru aroma frunzelor sale, care pot fi mult mai imbietoare uscate decat proaspete. Are un gust aromat, caldut si putin intepator, care variaza in intensitate. Cel mai des il intalnim in bucataria italo-americana.

Dupa cel de-al doilea Razboi Mondial ajunge sa fie numit „pizza herb” (condiment de pizza). Oregano se imbina foarte bine cu mancaruri picante care sunt populare in sudul Italiei. Oregano are efecte benefice si asupra sanatatii, fiind cunoscut inca din Antichitate. El este un bun antiseptic, fiind folosit pentru probleme respiratorii sau stomacale ; de asemenea este un renumit antioxidant dar si antimicrobial.

Anghinarea este originara din regiunea mediteraneeana si se foloseste in gastronomie, in terapii, dar poate fi intalnita si ca planta ornamentala . Cunoscuta la noi mai mult ca planta medicinala amara, in sudul si vestul Europei, anghinarea este un aliment uzual, mai ales in Grecia, Italia si Franta.

Se consuma – lucru mai putin obisnuit – florile, care sunt ca niste maciulii carnoase, ce se curata de straturile mai pieloase de la suprafata. Au un gust vag amar, spre deosebire de frunze, care sunt teribil de amare, fiind neasteptat de placute in mancare. Anghinarea este cunoscuta si pentru efectele terapeutice, fiind folosita in tratarea diabetului, afectiunilor ficatului sau reumatismului.

Prosciutto crudo este un produs faimos in intreaga lume, usor de recunoscut dupa culoarea sa roz-rosiatica si dupa savoarea inconfundabila. Se obtine din pulpa de porc care dupa ce a fost taiata si finisata este supusa procesului de sarare.

Urmeza apoi procesul de maturare care se face in spatii reci si ventilate pentru o perioada de 12 luni. Se foloseste ca umplutura pentru alte tipuri de carne precum vita, ca o invelitura pentru carnea de vita sau porc, in paine ori ca un topping pentru pizza.

Este un salam de origine spaniola fabricat din carne de porc. Se remarca prin gustul sau afumat si culoarea rosiatica pe care o capata de la ardeii chili. Poate fi mancat asa cum este, taiat sau intr-un sandwich, la gratar sau prajit.